Kérdések a Jehova Tanúihoz

Vallások összehasonlítása

101 kérdés a Jehova Tanúihoz

A füzet célja

 

Sok muszlim rendszeres látogatója a Jehova Tanúi. A két vallásos csoport állandó küszöb társalgásban van egymással. Ez a füzet segítség a beszélgetések lebonyolításához. 101 kérdés a Jehova Tanúihoz.

A Jehova Tanúit képzik a muszlimokkal való foglalkozásra. Az Érveljünk az írásokból című kézikönyvükben arra tanítják őket, mit kell mondani a muszlimoknak (lásd: különös tekintettel a 23-24. oldalra.) A 24. oldalon például Jehova Tanúit a következő stratégia használatára utasítják:

Ha a muszlim arról beszél mit tanít az Iszlám, kérjük meg, hogy mutassa meg azt a Koránban. (Várjuk meg míg keresi). Ha nem találja, akkor sokkal engedékenyebb lesz, hogy mi beszéljünk.

Ez és más tapintatos stratégiák tisztességtelen előnyökhöz juttatják Jehova Tanúit azokkal a muszlimokkal szemben, akik nincsenek felkészülve arra, hogy felvilágosítással szolgáljanak vallásukat illetően. A füzet célja, hogy helyre tegye a felborult egyensúlyt. Én úgy érzem, hogy a Watchtower Bible and Tract Society mindent beleadott, hogy megtanítsa Jehova Tanúit, hogyan kerekedjenek felül a párbeszéd során a muszlimokon, az Iszlám Információs központnak ugyanígy fel kellene készítenie a muszlimokat, hogy legalább alkalmasak legyenek a feladatra. Akkor mi imádkozunk Istenhez, hogy engedje a beszélgetésnek meghozni a gyümölcsét. Hasonló beszélgetéseken keresztül – imádkozunk érte-, hogy az igazság egyértelművé váljon.

Másrészről Jehova Tanúi teljesen felszereltek olvasási anyagokkal, amiket muszlimoknak adhatnak. És a muszlimok gyakran elfogadják ezeket az anyagokat. Minek eredménye képpenjóval a Tanúk távozása után, a hatásuk és tanításuk a muszlimok házában marad. Hogy igazságosak legyenek, a muszlimoknak szintén ajándékozniuk kellene látogatóiknak néhány olvasmányt. Talán ez a füzet alkalmas a kezdetekhez.

Én kétlem, de lehet, hogy Jehova Tanúi elfogadják ezt a füzetet. A tapasztalataim viszont arra tanítottak, hogy Jehova Tanúi senki más irodalmát nem fogadják el. Ezt meglehetősen sajnálatosnak találom. Hogy tanul valaki bármi újat csukott elmével? A látogatóink bizonyára úgy érzik, hogy ők már megtalálták az igazságot, és ezért nincs szükségük tovább keresni. De azt hiszem a zárt magatartás rossz viselkedés. Mindamellett remélem a Jehova Tanúinak némelyikemegcáfolja véleményem azzal, hogy elfogadja ezt a füzetet. Remélem, hogy egy lépéssel közelebb kerülnek a válasz írásához azokra a pontokra, amiket itt írtam. Nagyra értékelném a visszajelzést.

Akkor én valószínűnek tartom, hogy ez a füzet segít a muszlimoknak magabiztossá válni, hogy ők is tudnak ajánlani valamit azoknak, akik a dolgok vizsgálatára készülnek. A Jehova Tanúi közül néhányan még lehet, hogy hajlandóak tanulmányozni egy másfajta szemléletet, mert a Bibliájukban olvasható a következő passzus:

„Bizonyosodjatok meg mindenről; erősen ragaszkodjatok ahhoz, ami kiváló.” (1 Tessz 5:21)

Ebben a versben arra lettek utasítva, hogy figyeljék meg a dolgokat, majd tartsák meg belőlük azt, ami bizonyítottan jó. Megjegyzés, hogy a másik út nem működik. Nem tudod megtartani a jót anélkül, hogy előtte ki ne próbáltad volna annak jó voltát magadnak.

B

Miért ilyen fajta könyvek?

Sok könyv van, ami az Iszlámot ismerteti. Néhány közülük valóban kitűnő munka. Akárhogy is, a muszlim, aki saját küszöbén beszélgetésbe keveredett, olyan kérdésekkel találja szemben magát, melyekre ezek a könyvek nem adnak választ.

Ez a füzet megtanítja a muszlimokat a helyes kérdésfeltevésre, ahelyett, hogy a válasz megtalálásán küszködnének. Ez a fordított pszichológia esete. Válaszolni egy kérdésre egy másik feltevésével. Ha a muszlimok meg tudják tanulni ezt a technikát, jobb helyzetbe kerülnek, hogy maguk adjanak választ a kérdésekre, melyekkel látogatóik folyamatosan szembesítik őket.

Hagy tegyük világossá, hogy e füzet célja nem a Jehova Tanúi vallásának támadása, vagy lekicsinylése. Ez csak egy válasz azokra az írásokra, melyeket a Jehova Tanúi megjelentettek és sok muszlimhoz eljuttattak. Egy ilyen írás a The Time for True Submission to God című füzet, amiben ösztönzik a muszlimokat, hogy legyenek Jehova Tanúi.

Egy másik ilyen kötet Az Emberiség Isten keresése című könyv, ami tartalmaz egy Iszlámról szóló részt. Ebben a fejezetben az Iszlám igaz természete torzítva van, de nem szándékozom foglalkozni azzal, ami ebben a könyvben van. Elég annyit megjegyezni, hogy ez a könyv szintén ott lett hagyva számos muszlim otthonában. Itt csak annyit szeretnék, amennyivel segítek az olvasónak kezelni a hasonló helyzeteket.

Még egy másik példa egy színes brossúra kifejezetten a muzulmán olvasóknak írva. Ez még a muszlim megjelenést is magára veszi egy mihrab (egy muszlimok által kedvelt építészeti megoldás) képével.

Röviden, Jehova Tanúi mindent elkövettek, hogy vallásukat átadják a muszlimoknak. Eljött az idő, hogy a muzulmánok viszonozzák ezt a szívességet azzal, hogy megadják nekik az esélyt Isten vallásának megértésére. Az alábbi kérdéssorozatot arra tervezték, hogy segítse a Tanúkat mélyebben gondolkozni azon témák némelyikéről amiket lehet, hogy természetesnek vesznek. Az elv a következő: a helyes kérdést feltenni, hogy segítsünk nekik megtalálni a helyes következtetést.

Ez a füzet nem bátorítás az emberekkel szembeni ellenséges magatartás felvevésére. Az elv nem rideg tényekkel bombázni őket vagy rejtélyes kérdésekkel összezavarni, hanem finoman az igazságra vezetni.

A füzetben található kérdések legtöbbjét fel lehet tenni bármely Bibliaoktatónak, nem csupán a Jehova Tanúinak. Bár ez a füzet kifejezetten a Jehova Tanúival való használatra lett tervezve.

Habár a kérdések legtöbbje a Bibliához kapcsolódik, majdnem minden Bibliára vonatkozva, a pontok kimondottan a Jehova Tanúinak használatára lettek készítve, és minden Biblia idézet a Jehova Tanúinak Bibliájából lett véve[1]. Az ok amiért ezt a megkülönböztetést tettem az, hogy a Jehova Tanúinak megvannak a maguk jellegzetes hitbéli sajátosságaik, melyek egy másfajta szemléletmódot igényelnek a velük való törődésben.

Más keresztényeknek például nincs szükségük arra, hogy a muzulmánoktól arról halljanak, hogy a Bibliájuk tévedéseket tartalmaz. Ők bizonyára tudják azt maguktól is. Most ha kimész az utadra, hogy megmutasd az embereknek, amit már amúgy is tudnak, bizonyára megsértődnek.

Más keresztényekkel ennélfogva az általános megközelítés a közös hit és a különbségek felfedezésének egy rendkívül finom formája kell, hogy legyen. Még jobb, ha félretesszük a különbségeket és megmutatjuk neki Isten igaz tanításait a Koránban, Isten utoljára kinyilatkoztatott könyvében.

Viszont ez a szemléletmód nem működik a Jehova Tanúinál. Ők túlontúl biztosak abban, hogy hitük az egyetlen helyes hit. Minden kísérlet, hogy valahova máshova vezesd őket kudarcbafullad, kivéve ha el tudod terelni a figyelmüket és segíteni tudsz nekik jelenlegi helyzetüket újragondolni.

Jehova Tanúi úgy érzik hitrendszerük sziklaszilárd két okból kifolyólag. Először, mert ez a Biblián alapszik, ami Jehova hibátlan szava. Másodszor mert Jehova a könyv helyes értelmezésére vezeti őket. Úgyhogy nekünk szintén ezzel a könyvnek a megbeszélésével kell kezdenünk, ha bízunk benne, hogy bármire jutunk velük.

C

Hogyan kezdjünk egy izgalmas beszélgetéssorozatot a Jehova Tanúival

Ha olyan vagy mint én, láthatod a Jehova Tanúit mindig aktívan ajtóról ajtóra járni a prédikációs munkájukban. Másrészt ha nem vagy olyan mint én, talán kopognak a te ajtódon is. Én megtagadtam ezeket a látogatási jogokat.

Nem ellenszenvesek nekem. Szeretem a Jehova Tanúit, mint bárkit az emberek közül. Egy család vagyunk, mindannyian Ádám ősünk leszármazottai. Úgy érzem a kemény munkájuk ellenére a rossz irányba tartanak. Meg szeretném adni nekik a lehetőséget, hogy megoszthassam velük az igazságról való felfogásomat, de megfosztattam ettől a lehetőségtől. Néhányan közülük a múltban azt tanácsolták, hogyha én meg szeretnék tanítani nekik valamit, el kell mennem az ő helyükre éppúgy ahogy ők körbejárnak tanítani más embereket. Ezt bátorításnak vettem, de amikor elkértem a címüket, nem adtak meg semmit. Azt mondták, meg kell találnom, ahogy ők kimennek és az emberek házait keresik.

Csodálom a Jehova Tanúit az őszinteségükért és a hitük nevében tett kemény munkájukért. Ugyanazt a fajta részvétet érzem irántuk, amit Omár kalifa érzett a keresztény szerzetesek iránt. Ő véletlenül találkozott egy szerzetessel, aki a cellájában megmutatta neki a kolostori élet viszontagságainak minden jelét. Omar (R.A.)[2] könnyeket hullatott mikor ezt látta. Amikor megkérdezték miért sír, Omar (R.A.) elmagyarázta, hogy a Korán szerint az Ítéletnapon jönni fognak emberek jótettekkel megrakodva és mégis borzasztó véggel kell szembesülniük mert rossz úton voltak. Ezért az emberért érzett részvéte miatt sírt Omar (R.A.).

Ugyanezt a részvétet érzem, és ugyanezért érzem szükségét segíteni Jehova Tanúit, hogy megtanulhassák az igazságot. Mivel ők nem látogatnak meg engem többet, csak abban bízhatok, hogyha én megosztom az információimat veled, akkor te képes leszel továbbadni ahol akarod.

Indulóknak, ha ezen füzet rendeltetésszerű használatát reméled, ki kell bontakoztatnod magadban a részvét fent leírt módját. Ha még nem bírod, fogadd el, hogy benned van és jönni fog magától. Ez a pozitív megerősítés hatalma. Vegyél magadra egy erényt és elnyered azt.

Most, ezzel a helyes hozzáállással, kezdjük el feltenni ezeket a kérdéseket Jehova Tanúinak és adjunk nekik esélyt, hogy meggyőzhessék magukat arról, hogy az Iszlám igaz.

D

Hogyan tereljük a beszélgetést a helyes irányba

Jehova tanúi a lehető legjobb felkészítést kapják pszichológiai módszerekből a lehetséges jelöltekkel szembeni bánásmódra. Edzetten és felkészülve a sikerre érkeznek hozzád minden találkozásukkor. De te, ezen füzet segítségével mindent megváltoztathatsz.

A titok a beszélgetés kontrollálása. Engedd meg, hogy megmutassam hogyan.

Jehova Tanúi azzal indítanak, hogy a világbéke lehetőségéről beszélnek az embereknek, vagy néhány hasonlóan általános érdeklődésnek örvendő témáról. Azután megkérdezik róla a véleményed. De ne légy bolond. A látogatóid nem közvélemény kutatást szerveznek. Azon az úton vezetnek a beszélgetésben, amire kiképezték őket.

Ha valamire jutni akarsz velük, neked kell megragadnod a beszélgetés irányítását. Amit tenned kell, az kérdéssel válaszolni. Ez a jó! Egy kérdés. Ez biztosan kimozdítja a beszélgetést abból a mederből, amibe a Jehova Tanúi szándékoztak terelni, és segít neked azon a pályán haladni, amire most fogunk kiképezni.

Amikor megkérdezik a véleményedet és hagynak időt beszélni, ők felkészítenek rá, hogy figyelj rájuk. Pszichológiailag, amint te beszéltél azt fogod érezni, hogy éppúgy ahogy ők hallgattak téged türelmesen, neked is viszonoznod kell most ezt az udvariasságot. Ekkor neked is végig kell hallgatnod beszédüket, hogy mit mond Isten szava a témáról. Eddigre a helyzeted gyengének tűnik. A véleményedet mondtad és Isten tanításaival válaszoltak. Lássuk, hogyan tudjuk visszájára fordítani ezt a szituációt.

Az első lépés annak megvalósítása, hogy nem mondod meg a véleményedet, ha kérdezik. Inkább mondj valami ilyesmit:

Örülök, hogy megkérdezted. De azt hiszem a válasznak Istentől kell származnia. Tudod hol találhatnánk meg Isten válaszát a problémáinkra?

Ott! Azt kell tenned. Csupán néhány szó és megfordítottad a szituációt. Ahelyett, hogy elmondtad volna a véleményedet megalapoztad, hogy a véleményed kifürkészésére irányuló törekvésük meggondolatlan volt. Ráadásul még te kérdeztél tőlük. Most el kell mondaniuk hol található Isten válasza.

Ha azt mondják, a „Szent Biblia”, vagy bármit aminek Bibliájukat nevezik, te kész vagy egy egész sorozatnyi kérdést feltenni a Bibliáról. Most aztán tényleg megtaníthatsz nekik valamit.

Ha viszont a másik kézből visszafordítják rád a kérdést, van egy lehetőséged. Ennél a pontnál engedd meg, hogy biztosítsalak afelől, hogy semmi vesztenivalód nincs és nem számít, melyik lehetőséget választod. Ha például úgy döntesz, hogy nem válaszolsz nekik, visszafordíthatod a kérdést rájuk mondjuk valami ilyesmivel:

Nos, én azt reméltem ti képesek lesztek nekem válasszal szolgálni, különösen mert benneteket az emberekkel a témában való beszélgetésekre képeznek.

Ha ez nem ösztönözné beszélgetésre őket, ne feledd, te mindig megkérheted őket udvariasan, hogy hagyjanak magadra. Mondhatsz valami hasonlót:

Mivel úgy látszik nem tudtok válaszolni nekem, szeretném megköszönni, hogy eljöttetek. Kérlek benneteket gyertek el újból ha megvan a válasz. Addig is a viszontlátásra.

Ennél a pontnál elkezdheted becsukni az ajtót, hogy megmutasd szilárd elhatározásod a beszélgetés befejezése. Amint mondottam, semmit sem veszthetsz ezzel a lehetőséggel. Te nyertél! Eltökélt voltál és ura a helyzetnek. Nem éreztél félelmet és nem voltál frusztrált. Őszintén szólva még örültél is, hogy láthattad ezeket a próbára tett technikákat működni.

Másrészt viszont ők veszítettek. Időt vesztettek amiért meglátogattak téged és nem teljesítettek semmit. Még vesztettek is a királyság termük elhagyása előtt beléjük pumpált önbizalmukból.

És még mindig nem futottál ki a lehetőségeid közül. Amikor megkérdezték tőled, mit gondolsz hol található Isten válasza azt válaszolhatod, „A Szent Koránban”, ha bízol magadban és el tudod képzelni magad a továbbiakban. Tartsd észben, hogy bármikor tanulhatsz még és szerezhetsz még több írott anyagot az Iszlám Központból ha szükséges. Olvasd el például az Amit az Iszlámról tudni kell, vagy Tudomány a Koránban. Ezek segítenek felfegyverezni magad a kihívásra.

Most, menjünk tovább. Tedd a dolgod Allah üzenetének terjesztésével és írj nekem pár sort, hogy láthassam milyen sikeres vagy.

E

Őrizd meg a nyugalmad

Ha te valóban belefogsz ebbe a munkába megfontoltnak kell maradnod. Megőrizni a nyugalmadat egy fejleszthető magatartás. Annak elfogadásával kezdődik, hogy te nem tudod irányítani az embereket te megpróbálod meggyőzni őket. Az Allahra marad. A te feladatod csupán, hogy továbbítsd az üzenetet.

Gyakran idegesítőnek találhatod majd ezt a feladatot. De megbirkózol vele. Máskor érthetetlennek találod majd, hogy a vendégeid miért nem képesek felfogni az üzeneted. De tarts ki. Olvasd el előbb mit mondott Allah:

Nézd meg, hogyan magyarázzuk meg nekik világosan a jeleket! Aztán nézd meg, hogyan fordulnak el! (Korán 5:75)

Látod? Még Allah szavai, – tisztán érthető mind – sem fognak meggyőzni mindenkit. Sokkal kevesebb bölcs kísérletet teszünk mi. Ha ezt észben tartod megkíméled magad egy halom idegességtől és jobb helyzetben leszel ahhoz, hogy alkalmazd a füzetben leírt technikákat.

Szóval az itt található kérdések egy bizonyos módon használandóak a maximális siker érdekében. Ne használd ezeket pörölyként az ellenfeled legyőzésére. Használd őket inkább légycsapókéntamivel odacsapsz egy kicsit és felébreszted őket. Más szóval, csak finoman. Adj időt látogatóidnak, hogy alkalmazkodhassanak az új információkhoz, melyeket rendelkezésükre bocsátottál. Hisz új távlatokat szeretnél nyitni gondolkozásukban a feltett kérdésekkel. Légy velük türelmes, míg időt szánnak arra, hogy úrrá legyenek az információ áradaton.

Először minden tőled jövő információt elutasítanak, mondván, hogy az az ördögé. Végül is hogyan tudhatnál te többet a Bibliáról mint ők és az ő Biblia tanáraik? Így inkább minthogy információkat adnál nekik a saját kijelentéseid formájában, kérdezz tőlük egy kérdést, hogy stimuláld a gondolataikat. Például ahelyett, hogy azt mondanád „A igaz.”, mondd, „Tegyük fel, hogy valaki azt mondja A igaz. Hogyan reagálnátok erre?” Ez távolhelyezi tőled a figyelem középpontját és lehetővé teszi, hogy látogatóid csak a kérdésen gondolkodjanak. Miközben igyekeznek a válaszadással, meggyőzik magukat arról, hogy te tanulni szeretnél tőlük.

A feléjük tanúsított hajlamod nagyon fontos. Meg kell mutatnod, hogy te részvétet érzel irántuk és valóban segíteni szeretnél nekik. Kinevetésüknek, vagy hitük kigúnyolásának legkisebb esélyét is kerülnöd kell. Úgyhogy ne vegyél fel ügyészi magatartást azzal, hogy nyilvánvalóan megpróbálod verbális csomóba kötni őket, vagy bebizonyítani vétküket. Vedd fel a szimpatikus hírriporter magatartását, aki őszintén törekszik a megértésre a tisztességes riport ügyéért.

Lássuk hogyan működik ez. Azt mondják, „A igaz”. Ők hozzá vannak szokva ahhoz, hogy az ellenfeleik azt mondják, „Nem, A nem lehet igaz”. De te nem vagy egy átlagos ügyféljelölt. Felül kell emelkedned a helyzeten azzal, hogy valami ilyesmit mondasz, „Ha azt mondjátok A igaz, az arra enged következtetni engem, hogy B szintén igaz, mivel A magába foglalja B-t. Ti hisztek B-ben is?” Ekkor, ha képtelenek azt mondani hirtelen, „Igen!”, tudd, hogy igyekeznek megérteni saját ellentmondásukat. Számos példa van A-ra és B-re a következő kérdések között.

Íme egy újabb séma. Mondd mondjuk azt, „Előzőleg azt mondtátok nekem C és én megértettem. Most azt mondjátok D és én szintén meg szeretném érteni, de mivel C és D ellentétesek, nem hihetek mindkettőjükben egyszerre. Hogy magyarázzátok ezt?”. Hagyd, hogy az ellentmondásokkal a saját elméjükben foglalkozzanak. Amit most teszel az nem más, mint segítség nekik megőrizni a méltóság látszatát azzal, hogy lehetővé teszed számukra, hogy gondolkozzanak önmagukon. Ne mondd nekik, hogy tévednek. Mutasd meg nekik, hogyan fogják fel a saját agyukkal, hogy tévednek.

Lehet, hogy egyetértenek veled és most nem vallják be. Ne aggódj emiatt. Ne felejtsd, hogy ők mindig párosával érkeznek. Ha valamelyikük hajlamos lenne egyetérteni veled, a másik visszatérve a királyság-termükbe jelentené őt, mint aki megingott a hitében. Még ha mindketten egyetértenének is veled, egyikük sem merné megtenni az első lépést, hogy kijelentse, a félelem miatt, vajon mit gondolhat a másik. Bár mindkettő úgy tűnik megőrizte pozícióját, téged mégis kielégüléssel kell eltöltsön, hogy kihoztad magadból a legjobbat, hogy rávilágíts az igazságra. Nyugodt lehetsz afelől, hogy Allah mindkét személybe töltött a lelkiismeretből. Amikor este lefekszenek aludni emlékezni fognak a szavaidra és diszkréten megerősödnek igaz hitben mielőtt álomba merülnének.

Még egyszer, őrizd meg a beszélgetésekben a nyugalmad. Amikor a következő kérdések valamelyikét felteszed, kérdezz udvariasan. A hanghordozásod előzékeny, figyelmes legyen. Hagy magyarázzam el miért. Képzeld el egy pillanatra, hogy rendőrtiszt vagy. Épp most vettél őrizetbe egy veszélyes bűnözőt. És hallod a belső hangot, amint azt mondod neki, „Dobja el a fegyvert!”. Hallod hangodnak erejét? Ez egy leereszkedő hang – egy erőteljes egyén beszédének hangja egy erőtlen személy felé.

Most a hang helyes használatát a te szituációdban magába foglaló feladatként, képzeld magad a repülőtérre. Kész vagy a felszállásra. De nem tudod merre találod a járatodhoz vezető 39-es kaput. Ezért megközelítesz egy adminisztrátort és udvariasan megkérded tőle, „Meg tudná nekem mondani merre találom a 39-es kaput?”. Hallod a kérdés dallamát? Ezt a hangot kell megpróbálnod megőrizni mikor felteszed e füzetben található kérdéseket. Gyakorold ezt a hanghordozást a következő kérdéssel, „Mi van, ha mutatok nektek egy sort a Bibliában, amely azt állítja, hogy nem sugalmazott?”. Tedd ezt a többi kérdéssel is. Allah segítsen téged és engem, és mindazokat akiket elhív az Ő útjára.

101 Kérdés Jehova Tanúinak látogatása esetére
Öt kérdés indításnak

 

1

A Biblia 100%-ig Istentől ihletett?

A válaszuk:

 Azt fogják mondani, „Igen! A teljes írás Istentől ihletett.” Még a Bibliából is idézni fognak, ahol Pál pontosan ezt mondja Timóteushoz írt második levelében, annak 3. fejezetének 16. versében.[3] Talán még egy boldog mosolyt is megengednek maguknak, amiért közvetlenül a Bibliából mutathatták meg neked a választ.

Az igazság:

A vers, amit mutattak neked, valódi jelentésének figyelembevétele nélkül volt idézve.

Csak igazán kevés ember gondolkozik mielőtt idéz. Ha találnak valamit, ami elég közelinek tűnik ahhoz, amit hisznek, nincs ami eltéríthetné őket attól, hogy idézzék. Lássuk csak mit is jelent valójában ez a passzus.

Hogy igazán megérthessük ezt a részt, tudnunk kell ki írta, mit akart ezzel mondani, és mit gondolt, első olvasói mit értenek majd ezalatt.

Ki írta? Jehova Tanúi abban hisznek, hogy ezt a bekezdést Pál írta egyik levelében tanítványának, Timóteusnak.

Mit értett Pál ezalatt, hogy „teljes írás”? Úgy értette az egész Biblia? Sok ember véli így. Pedig Pál ezt nem mondta. Nem mondta, hogy „A teljes Biblia Istentől ihletett.”. Azt mondta „A teljes írás Istentől ihletett.”. Szóval visszatérve a kérdésünkre, mit értett Pál ezalatt, hogy „a teljes írás”?

Néhányan azt mondanák, „De a ‘teljes írás’ azt jelenti ‘teljes írás’, nem érted?”. Mondd, „Úgy értsem, hogy a hindu írások, a buddhista írások, a muzulmán írások, a keresztény írások és minden más írás Istentől ihletett?”.

Azt fogják mondani, „Nem, mert Pál nem mind ezekre gondolt.”. Ám ettől újból feltesszük a kérdést, „Mire is gondolt pontosan Pál?”.

Ha ennél a pontnál azt mondják, „Az egész Bibliára.”, ez visszavet minket a beszélgetés elejére. Csak mondd, „Úgy érzem körbe jutottunk. Már megmutattam, hogy Pál sohasem mondta, hogy ‘Az egész Biblia.’.”

Most segítened kell megérteni nekik, hogy a szöveg, amit neked mutattak, ki lett ragadva a környezetéből. A vers elszigetelt formában más jelentést mutat, mint amit a szerzője szándékozott. Hogy meglássuk a helyes összefüggést, olvassuk el újból a verset, ez alkalommal az előtte lévő verssel kezdve. Íme a 15. és 16. versek:

15 „És hogy csecsemőkorodtól ismered a szent írásokat, amelyek képesek bölcscsé tenni téged a megmentésre a Krisztus Jézussal kapcsolatos hit által.

16 A teljes Írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra” (2 Timóteus 3:15-16)

A másképp említetteken kívül a tanulmány minden Biblia idézete A Keresztény Görög Iratok új világ fordításából valók; ezt a Bibliát használják a Jehova Tanúi.[4]

Magyarázzuk el nekik, hogy ha megnézik az azt megelőző verset (2 Timóteus 3:15), rájönnek, hogy Pál a tanítványához, Timóteushoz beszélt az írásokról, melyeket gyerekkora óta ismer. Ez határozottan nem lehetett az egész Biblia. Az egész Biblia akkor még nem volt kész.

A Biblia alapvetően két részből áll. Az elsőt Ószövetségnek, a másodikat Újszövetségnek hívják. Az Újszövetségi rész számos könyve Pál halála után íródott. Pál nem mondta Timóteusnak, hogy Timóteus gyerekkorától ismer könyveket, amelyeket még meg sem írtak, ugye?

Hogy megmutathasd hány könyvet nem említ itt Pál, kérd meg vendégeidet, hogy nézzék meg a Biblia könyveinek jegyzékét, ami a Bibliájuk végén található. A szokásos 1984-ben kiadott zsebkönyv kiadásban ez az 1546. és 1547. oldalakon található. Most nézd meg velük az 1547. oldalt[5], ami a Görög keresztény iratok listáját mutatja. Ebben a táblázatban a könyvek írásának megközelítő dátumai a negyedik oszlopban találhatóak. A 2. Timóteus levél írásának megközelítő dátuma i. sz. 65 (vagyis Krisztus után, de a kortárs felhasználók jobban kedvelik az i. sz.-t a kr. u. helyett[6]). Most láthatjuk, hogy számos könyv jóval később íródott, mint ez. Tekintsük meg az Újszövetség könyveinek eme listáját szerzésüknek becsült évével együtt, ahogy abban a táblázatban is van:

Jelenések                       i.sz. (kr.u.) 96

János                                i.sz. (kr.u.) 98

1 János                             i.sz. (kr.u.) 98

2 János                             i.sz. (kr.u.) 98

3 János                             i.sz. (kr.u.) 98

Nyilvánvalóan Pál nem mondta Timóteusnak, hogy tartson ki a fenti könyvek mellett, amelyek nem is léteztek akkoriban.

Továbbá számos más könyv az i.sz. 65 évhez túl közel lett írva ahhoz, hogy Timóteus gyerekkora óta ismerje őket. Ezeket meghagyom számodra, hogy felfedezhesd látogatóiddal.

Ebben az írásban Pál az Ószövetségről beszél Timóteusnak, amit Jehova Tanúi Héber-arámi iratoknak neveznek. Ezek az ősi iratok a legrégebbi formában amiben csak léteznek ma héber, arámi és káldeus nyelvűek.

Egy probléma, hogy bár Timóteus ismerte ezeket a könyveket, nem azok eredeti nyelvén, hanem görög fordításban (az Ószövetség akkori görög fordítását Septuagintának nevezzük). A görög fordítás úgy háromszáz évvel Krisztus előtt készült, hogy lehetővé tegye a héberül olvasni nem tudók számára is, hogy profitálhassanak az iratokból. Ezt a változatot olvasták a korai keresztények, akárcsak Timóteus. És Pál is ezt mondta neki, hogy emellett a könyv mellett tartson ki.

De ez gond? Igen! Dupla gond. Először is mert a fordítás több pontban eltér az eredetitől. Melyik könyvet kell Istentől ihletettnek tekintenünk – az eredetit, vagy a fordítást? Ez komoly dilemma elé állít bennünket. Ha a héber eredeti Istentől ihletett, akkor a görög fordítás hibás. De ha a görög hibás akkor Pál tévedett, mikor ihletettnek nevezte – kivéve ha Pál úgy gondolta, hogy ez a könyv még Istentől ihletett attól, hogy tartalmaz hibákat.

A második probléma az, hogy a Septuaginta görög változat héttel több könyvet tartalmaz, mint a héber változat. Ez a hét könyv benne van a Katolikus Bibliában, de nincs benne Jehovai Tanúinak Bibliájában. Viszont benne voltak az iratokban, melyeket Timóteus gyerekkora óta ismer. És Pál azt mondta, mindez ihletett.

Ha Pálnak van igaza, akkor Jehova Tanúi tévednek. Ám ha a Jehova Tanúinak van igazuk, akkor Pál téved, még ha megtalálható a Jehova Tanúinak Bibliájában is.

Az igazság az, hogy sem az Ószövetség, sem az Újszövetség nem származik 100%-osan Istentől. De ha te hiszel Pálnak, akkor meg kell értened, hogy Pál csak a görög SeptuagintaÓszövetségről mondta, hogy ihletett. Pál nem mondott többet ennél, és hiba lenne azt mondani, hogy hiszel egy embernek, majd szavakat raksz a szájába.

A Jehova Tanúinak többsége nem tudatosan, de ezt teszi. Annyira hisznek az Őrtorony tanításaiban, hogy feltételezik ezeknek a tanításoknak a Bibliából kell származniuk. Sajnos a Biblia gyakran eltér az Őrtorony tanításoktól. Amiről az imént beszéltünk az erre egy példa. Bár az Őrtorony azt tanítja, hogy a Biblia 100% Istentől ihletett, a Biblia csupán annyit mond, hogy az Ószövetség Istentől ihletett. A Biblia nem mondja azt, hogy az egész Újszövetség rész Istentől ihletett. Amennyiben Jehova Tanúi azt választják hitül, amiben hisznek, el kell fogadniuk, hogy az egy ember gyártotta tanítás.

A Biblia nem tanítja, hogy az egész Újszövetség Istentől ihletett. És ez egy elég lényeges része a Bibliának.

Azt sem tanítja a Biblia, hogy az Ószövetség héber szövege ihletett. Pál fönt említett kijelentése csupán a görög változat ihletettségét bizonyítja. Viszont Jehova Tanúi nem követik a görög változatot, mert felismerték, hogy nincs semmi értelme elhanyagolni az eredetit és a fordítást követni. Így ők joggal a héber szöveget választották. Csakhogy ez a választás ellentétben áll azzal, amit Pál mond a Bibliájukban!

Segítsd ki őket ebből a zűrzavarból. Beszélj nekik az Iszlámról szeretettel.

A Korán azt mondja, hogy a teljes Korán Allahtól való (lásd szúra 3:7)[7].

2

Mi lenne ha mutatnék nektek egy verset a Bibliából, ami azt állítja, hogy nem ihletett?

 

A válaszuk:

Nincs ilyen vers.

Az igazság:

Sok ilyen vers van. Íme egy példa ami világossá válik miután elolvastad a Bibliában Pál korintusiakhoz írt levelének következő két kijelentését:

„Azoknak, akiknek van házastársuk, utasítást adok, de nem én, hanem az Úr, hogy…” (1 Korintus 7:10).

„A többieknek pedig azt mondom, igen, én, nem az Úr:…” (1 Korintus 7:12).

Vegyük észre, hogy az első kijelentésben Pál azt állítja, hogy az Úr beszél. Jehova Tanúi elhiszik, hogy Pál igazat szólt.

De mi van a második kijelentéssel? Itt Pál azt mondja, hogy ez a kijelentés igazán a sajátja és, hogy nem az Úr mondja. Hinnének Jehova Tanúi Pál ezen kijelentésének is?

Szóval ez azt jelenti, hogy legalább egy vers a Bibliában nem ihletett. Akkor a Biblia nem lehet 100%-ig Istentől ihletett. Talán 99%-ig, vagy 99,9%-ig, de nem 100%-ig. Egyetértesz?

Rengeteg más példa van. Az Ószövetség néhány könyve csak azt állítja, hogy egy ember szavai, míg mások azt állítják, hogy tartalmazza Isten szavait is.

Számos újszövetségi passzus saját állítása szerint emberek véleménye. Lássuk csak:

Lukács mondta:

„én is eltökéltem, hogy leírom neked őket logikus sorrendben…”(Lukács 1:1-4).

Pál mondta:

„A szüzek felől pedig nincsen parancsolatom az Úrtól, de úgy közlöm véleményemet” (1 Korintus 7:25).

Pál mondta:

„Úgy gondolom tehát…” (1 Korintus 7:26).

Pál mondta:

„…az én véleményem szerint.” (1 Korintus 7:40).

Pál mondta:

„Márpedig úgy gondolom, hogy…” (1 Korintus 7:40).

Pál mondta:

„Íme! Én, Pál, mondom nektek…” (Galátzia 5:2).

Csak egyesek nem akarják látni. Ebben gyökerezik a probléma.

Helytakarékossági okokból és, hogy továbbra is a lényegre fókuszál-hassunk, nem teljes terjedelmükben idéztem az iménti verseket. De a hivatkozások megvannak adva, úgyhogy vendégeiddel együtt egyenként elolvashatjátok őket a Bibliából. Ugyanazt fogja eredményezni. A Biblia nem kevés verse állítja magáról, hogy embertől származik, nem pedig az Istentől. Hisznek Jehova Tanúi ezeknek a verseknek? Ha igen, akkor hogyan mondhatják, hogy a Biblia 100%-osan Istentől származik, mikor a Biblia magáról azt mondja, hogy nem?

Azt mondhatják, hogy a tény, mely szerint egyes írók saját véleményüket mondják nem változtat semmin, mert a tanításuk összhangban van a Biblia többi részével. Ez nem túl jó érv, mivel ez azt jelentené, hogy bármi ami egyetértésben van a Bibliával az szintén ihletett. Ennélfogva ha egy hindu ír egy rövid verset az adakozás fontosságáról, akkor azt úgy kell vennünk, mint Isten ihletett szavait. Elfogadják ezt Jehova Tanúi?

Itt most nem arról van szó, hogy az emberek véleménye jó, vagy rossz. Pál és Lukács fent említett idézetei is lehetnek tanítások olyan dolgokról, amikben még a muszlimok is hisznek. Az nem számít. Sok muszlim szerző ír azokról a tanításokról, amelyekben a muszlimok hisznek. Mégsem nevezzük ezeket az írásokat Isten ihletett szavának, ugye?

Inkább hangsúlyozzuk látogatóinknak, hogy ha hisznek Pálnak, úgy akkor is kell hinniük, mikor Pál azt mondta, hogy amit írt az a saját véleménye; és akkor is kell hinniük Lukácsnak, amikor azt mondta, hogy saját elhatározásának eredményeként írt. Lukács nem állította, hogy meg lett ihletve, hogy írjon. Nézzük csak meg újra mit is mondott (fent idézve).

A lényeg, amire szeretnénk rámutatni az, hogy emberi írásokat, nem számít mennyire jók vagy mennyire szabatosak, nem szabad Istennek tulajdonítani. Válasszuk külön Isten szavait és különítsük el az ember szavától. Kérd meg vendégeidet, hogy olvassák el a következő verseket Bibliájukban:

„Mert nem az én gondolataim a ti gondolataitok, és nem a ti útaitok az én útaim, így szól az Úr! Mert a mint magasabbak az egek a földnél, akképen magasabbak az én útaim útaitoknál, és gondolataim gondolataitoknál!” (Ézsaiás 55:8-9)[8].

Kéretik nem összekeverni az emberek gondolatait Isten szavával.

Vegyük észre azt is, hogy Pál levelei, melyeket különböző templomoknak és személyeknek írt, a Biblia részei. Segíts látogatóidnak megérteni, hogy a levelek, amelyeket Mohammed próféta (Allah kegyelme és békéje legyen reá) különböző királyoknak és vezéreknek diktált, nem jelennek meg a Koránban. A Korán Isten szava. Nem tartalmaz semmiféle emberi írást, még magának Mohammednek (BLV) az ihletett tanításait sem. Mohammed (BLV) ihletett tanításait hadith-naknevezett különálló könyvek tartalmazzák.

4

Vajon Pál ihletett volt, mikor azt mondta, hogy a teljes írás ihletett?

 

A válaszuk:

Természetesen!

Az igazság:

De honnan tudják? Ha megkérded honnan tudják, hogy a Biblia ihletett azt mondják, „Mert Pál azt mondta.”. Ugyanakkor ha megkérdezed, hogyan bízhatunk meg Pálban, erre azt mondják „Mert Pál szavai benne vannak az ihletett Bibliában és ennélfogva Pál szavai szintén ihletettek.” Ez körkörös indoklás.

Ez olyan, mint a tanú, aki azzal védte földijét, hogy azt mondta, „A környék összes embere becsületes.”. Amikor pedig megkérded miért kellene hinned a tanúskodásának, a tanú azt feleli, „Mert én is erről a környékről való vagyok”. Nyilvánvaló, ez a körkörös érvelés nem győz meg egy gondolkodó embert.

Ellenkezőleg, már az előző kérdésnél láttuk, hogy Pál sok dolgot mondott a saját véleményéből. Amikor azt mondta, hogy a teljes írás Istentől ihletett (2 Timóteus 3:16), talán igaza volt.

De hogy lehetsz benne ennyire biztos?

4

Tudta Pál, hogy a levelei Isten szavának a része?

 

A válaszuk:

Nos, i-igen (már nem biztos).

Az igazság:

A legtöbb ember nem veszi fontolóra ezt a kérdést. Pál leveleit összegyűjtötték és később a Biblia részévé tették anélkül, hogy Pállal konzultáltak volna (Pál természetesen ekkor már régóta halott volt).

De Pál maga elég öntudatos volt ahhoz, hogy gyakran a saját véleményét írja (lásd 2. kérdés). Ebben az esetben Pál azzal is tisztában volt, hogy követett el hibát az egyik levelében, amely ma a Biblia része.

Olvasd el a következő szemelvényt:

„Hálás vagyok, hogy senki mást nem kereszteltem meg közületek, csak Kriszpuszt és Gájuszt, nehogy bárki is azt mondhassa, hogy az én nevemben keresztelkedtetek meg. Igen, még Sztefanász háznépét is megkereszteltem. Ami a többieket illeti, nem tudok róla, hogy bárki mást megkereszteltem volna.” (1 Korintus 1:14-16).

Világosan látszik, hogy az iménti passzusban Pál elkövetett egy hibát, majd helyesbített. Ám a hiba éppúgy mint a helyesbítés benne maradt a Bibliában. Nyilván nem a helyesbítést kifogásoljuk, de mi a helyzet a hibával? Ez szintén az Isten szava? Ha újból megnézed ezt a részt, láthatod, hogy Pál a következő három kijelentést tette:

(a)         Mást nem kereszteltem meg közületek, csak Kriszpuszt és Gájuszt.

(b)         Igen, még Sztefanász háznépét is megkereszteltem.

(c)          Nem tudok róla, hogy bárki mást megkereszteltem volna.

A hiba, amit az első kijelentésében Pál elkövetett az, hogy két személy, név szerint Kriszpusz és Gájusz kivételével nem keresztelt meg senki mást. Majd eszébe jutott, hogy még Sztefanászháznépét is megkeresztelte, így csekély helyreigazítás eszközölt a következő mondatában. Viszont a hibás kijelentés még itt maradt. Vajon ez ihletett?

Pál harmadik mondata rámutat arra, hogy nem biztos a dolgában:

„Ami a többieket illeti, nem tudok róla, hogy bárki mást megkereszteltem volna.” (1 Korintus 1:16).

Látod Pál nem biztos benne, hogy valaki mást még megkeresztelt-e. Nem emlékszik. Tudja, hogy további helyesbítésre lenne szükség még több név hozzáadásával, de nem emlékszik kit említhetne még.

Tehát az első kijelentés hiba. A második mondat könnyed helyreigazítása az elsőnek. A harmadik kijelentés beismerése annak, hogy a helyesbítés nem teljes. Mind a három benne maradt a Bibliában. Vajon ezek Isten szavai?

Mutasd meg nekik a Koránt:

„Vajon nem gondolkodnak el a Koránon? Ha nem Allahtól származna, akkor abban sok ellentmondást találnának.” (4:82)

5

Mi történt Pál korintusiakhoz írt első levelével?

 

A válaszuk:

Mire gondolsz? Itt van benne a Bibliában. Nézd!

Az igazság:

Nincs benne. Amit neked mutatnak az nem Pál első levele a korintusiakhoz. Éppen ebben a levélben emlékezteti Pál a korintusiakat, hogy már írt nekik egy levelet ez előtt. Olvasd el a 9-es és 11-es verseket Pálnak a korintusiakhoz írt úgynevezett első leveléből, 5. bekezdés:

  1. Levelemben azt írtam nektek, hogy ne keveredjetek többé egy társaságba paráznákkal.
  1. Most azonban azt írom nektek, hogy ne keveredjetek többé egy társaságba senkivel, akit testvérnek neveznek, de parázna…

Nyilvánvalóan Pál a fenti 9. versben hivatkozik valamire, amit egy korábbi levelében írt.

A 11. versben Pál megváltoztatja előző utasítását. Hasonlítsuk össze a következő két utasítást Pál korábbi leveléből és az úgynevezett első leveléből:

ÖSSZEHASONLÍTÁS:

Pál előző utasítása Pál új utasítása
Levelemben azt írtam nektek, hogy ne keveredjetek többé egy társaságba paráznákkal. Most azonban azt írom nektek, hogy ne keveredjetek többé egy társaságba senkivel, akit testvérnek neveznek, de parázna…

Amiről itt most beszélünk az nem a Pál által kiadott utasítások megváltozása. Csak azért silabizáltam ki a dologból a részleteket, hogy kiképezzelek az olyan emberrel szembeni bánásmódra, aki megkísérli azt mondani, hogy Pál még a 9. versben is az ő jelenlegi levelére utal. Néhányan megpróbálhatnak meggyőzni, hogy nem volt korábbi levél. De most már tudod, hogyan kell bemutatnod az ilyen embereknek ezt az igazságot.

Szóval hol van most ez a korábbi levél? Nyilván elveszett.

Így hát ha valaki hisz benne, hogy Pál levelei Isten szavai is egyben, akkor abban is hinnie kell, hogy Isten szavainak némelyike örökre elveszett. De hisznek-e ebben Jehova Tanúi? Kérd meg őket, hogy olvassák el ezt a Biblia verset.

Megszáradt a fű,
elhullt a virág;
de Istenünk beszéde
mindörökre megmarad! (Ézsaiás 40:8).

Hogy lehet ezt összeegyeztetni azzal a ténnyel, hogy Pál egyik levele eltűnt?

A muszlimok megértik azt, hogy Isten kinyilatkoztat egy üzenetet, majd hagyja azt feledésbe merülni. Ám Jehova Tanúi nem osztják ezt a nézetet. Úgy gondolják, hogy ami egyszer kinyilatkoztatott az örökké fennmarad. Így szembe kell nézniük ezzel a kérdéssel. Pál levelének elvesztése jó jel arra, hogy a levél címzettjei nem tekintették azt Isten szavának. Ha annak tekintették, nem kellett volna megőrizni azt? Miért engedték Isten szavait így eltűnni? Most azt mondhatja valaki, hogy Pál leveleinek maradékát megőrizték, és ez azt bizonyítja, hogy az emberek, akik megőrizték őket, Isten szavának tekintették azokat. Ne nyújtsuk olyan hosszúra a dolgokat.

Először is, senki sem tudja Pálnak hány más levele veszett el valójában, és még kielégítő válaszunk sincs erre a problémára. Csak most bukkantunk rá annak bizonyítékára, hogy egy levél elveszett. Milyen más bizonyíték került még elő? Másodszor, az emberek a leveleket és más írásokat a legkülönfélébb okokból őrzik meg. Talán az emberek úgy gondolták, hogy Pál levelei fontos dolgokat tartalmaznak. Mások talán tanításuk megcáfolása végett tartogatták hasonló leveleket. Nincs elég részlet a birtokunkban, hogy lezárhassuk a témát, bár biztosan összefoglalhatjuk, hogy csak azért mert valaki megőrzött néhány levelet Páltól, még nem jelenti azt, hogy ezeket a leveleket Istentől jöttnek tekintette. Tudták, hogy a levelek Páltól valóak.

Mutasd meg nekik a Koránt:

Bizony, mi leküldtük az Írást (a Koránt), és bizony, mi őrizői vagyunk annak. (15:9)

Finoman magyarázd el nekik, hogy Isten védi a Koránt, úgyhogy soha semmi nem veszhet el belőle.

A fordítás és lektorálás az Iszlám.net jóvoltából készült 2003 év júniusában.

Iszlám.net: Az Iszlám magyar oldala

www.iszlam.info

[1] A Keresztény Görög iratok új világ fordítása, Watch Tower Bible And Tract Society, 2000.

[2] Radhi Allahu anhu. Allah legyen elégedett vele. A ford.

[3] „A teljes írás Istentől ihletett és hasznos”

[4] Magyar fordításban jelenleg még csak ez érhető el, amely az Újszövetség könyveit tartalmazza. A ford.

[5] A magyar kiadvány 336. oldalán. A ford.

[6] Időszámításunk szerint, amely a keresztény naptárra épül. Latinul A. D. (Anno Domini, Az Úr éve). A magyarban a Krisztus előtt/Krisztus után (kr. e/u.) megnevezés terjedt el. A ford.

[7] „S azok, akik nagy jártasságra tettek szert a tudásban azt mondják: hiszünk benne, mindez a mi Urunktól való!”

[8] Károli Gáspár fordítása.

Hiteles információk az Iszlámról